Frågespalt

Skriv en fråga eller kommentera vad någon annan skrivit.

 

 • Johan Netterström:

  Hej.

  Jag heter Johan Netterström och har bott med min fru i Baskarp sedan 2006. Vi bor i ett hus på Svedgatan 4 som vi skulle vilja ta reda på lite mer om. Jag tror att boken
  Svenska Naxos 1895-1935 eventuellt skulle avhandla något om huset då det ska ha uppförts som arbetarbostad (vi är inte helt säkra). Har ni den boken i er förening och skulle man då kunna få ta del av den om man blir medlem?

  • Siewert:

   Hej Johan!
   Jag vet inte om just det boken finns i våra hyllor men det finns en del att läsa om Naxos.
   Vi har Öppet hus på Torsdag 8/3 kl.18-21, kom gärna då.
   Välkommen!

 • Jens Sandahl:

  Hej!
  Jag härstammar på raka fädernet från Gubbhulan. Har kört Y-DNA.test hos FTDNA.com och är nyfiken på om vi är fler med fädernelinjen dit och om det är någon som är på väg att testa det. Skulle vara intressant att se om det blir match. Har nämligen en svag länk i och med att min farfars far inte är uppgiven i några skriftliga källor, och är intresserad av att få bekräftat vad jag i princip fått bevisat genom FF-test hos FTDNA.

 • Mats Ferring:

  Hej. Jag letar efter gamla foton på Källebäckens brygga som anlades 1892 eller andra foton på Habo kommuns strandlinje. Har ni något?

 • Margareta Andersson från Skövde:

  Min mamma var på Ådalens Kyrkliga fortsättningsskola 1918, har hennes avgångsbetyg
  underskrivit av
  Gustav Adolf den 14 juni 1918
  Frans Johansson
  Undrar om det finns några uppgifter eller foto från den tiden.
  Tacksamt om jag finge veta lite om den skolan.

  • Jan-Erik Svensson:

   Hej!
   Min faster gick också på Ådalens skola med examen 14 juni 1918! Hon skrev dagbok under sin tid där och det finns några gruppfotografier i ett album.

   Utöver det hon skriver om vet vi inget mer om skolan.

 • Jonas Hedenborn:

  Hej! Är det någon som vet om man kan få tag på Franssons arkiv i något lämpligt dataformat?

  • Lars Lundberg:

   Tyvärr finns Karl-Gustav Franssons sammanställningar endast i pappersform och pärmarna förvaras i Släktforskarföreningens lokal i bibliotekets källare.
   Frågan om att digitalisera allt material och överföra detta till pdf-filer har diskuterats i föreningsstyrelsen, men ännu har inte ett sådant arbete påbörjats.

  • Andreas Karlsson Rosenblad:

   Jag har skannat in det mesta materialet på egen hand vid ett besök i Habo bibliotek för ca 10 år sedan och har det tillgängligt som PDF-filer.

 • Margareta Bodin:

  Hej
  Jag har en avlägsen släkting som 1904 for till Kina som missionär. (Utvängstorp BI:2 sidan 10). Vilken lokal dagstidning är mest troligt att det kanske kan finnas någon notis om detta. Tar gärna emot andra förslag var jag ska leta. Namnet på missionären är Johan Levin Samuelsson född 1880.
  Hälsningar/Margareta

  • Göran Andersson:

   Hej!
   Det underlättar om du vet vilken missionsorganisation han sändes ut av. Helgelseförbundet har jag kollat, och där finns han inte med. De två troligaste tipsen borde då vara Svenska missionsförbundet, med säte i Stockholm (numera ”Equmeniq”), eller Svenska Alliansmissionen, med säte i Jönköping.

 • Gull-Marie Adolfsson:

  Hej!
  Jag forskar på en ana som föddes 1864 på Gästgivargården i Westra Kärr. Är det någon som känner till om byggnaden finns kvar?
  Hälsningar Gull-Marie

 • Annika Engström:

  Hej,
  Stina Linell har skrivit om banrdomsminnen från Habo i något nummer. Vet ni var jag kan hitta texten? Tror också att Anders Linell hsr skrivit något.
  Vänlig hälsning,
  Annika

 • Karin Wernsten:

  Hej!
  Har ett flertal gånger sökt efter torpet Slätten under Stora Kärr.
  Kan ej hitta något märke efter det i bokskogen. Någon som vet?

  • Lars Lundberg:

   Gå gärna in på vår torpsida, så kan du hitta info och koordinater.
   /Lars Lundberg, Habo Släktforskare

   HA 27
   Torpet Slätten under Stora Kärr i Hallebos rote

   Torpet är känt sedan början av 1700-talet. I dödboken står noterat att Jöns hustru Maria dör 12 januari 1726. Det gamla bostadshuset var beläget strax norr om det nuvarande och användes som hönshus innan det revs. Även den ursprungliga ladugården är ersatt av en ny. De sista som bodde på torpet var David och hans hustru Sigrid Hjort. De flyttade år 1957.

 • Åsa Bergenheim:

  Hej!

  Den 9/10 1689 föddes Isaks dotter Malin i Lilla Flittered/Flytteryd.
  Habo (F, R) C:1 (1675-1794) Bild 23 Sida 35

  Men vem var Isak och vem var Malins mamma? Jag har letat i kyrkans räkningar, mantalslängder, födelseböcker och dödböcker, men har inte hittat honom någonstans. Vet någon något?

 • Anette:

  Jag har råkat på soldatfamiljen Lejon som bodde i Habo. Soldaten var David Pettersson Lejon, död 1886. Han och hans fru Anna Gustava fick 9 barn, men bara 5 blev vuxna. 4 av dessa utvandrade till USA, där de ändrade efternamn till Lyon/Lyons. Ett barn blev kvar, Jenny Sofia Lejon, och bodde som fattighjon med sin mamma i en backstuga på Darängs Nolgården. Mamman dog 1927 men dottern blev ensam kvar i backstugan några år till, innan hon kom till ålderdomshemmet där hon avled 1941. Undrar väl mest om någon här forskar om dessa Lejon. Jag har en del foton på utvandrarna. (jag är själv inte släkt med dem)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *